Als je deze pagina even doorneemt dan ben je normaal gezien helemaal geïnformeerd om op een ochtend of avond de dieren over te zetten. Super hard bedankt voor de hulp!

HET PADDENSCHERM
Op zaterdag 14 januari plaatst een groepje vrijwilligers het paddenscherm. Dat is de rode lijn op de foto.
De padden, kikkers en salamanders huizen doorheen het jaar in het bos links. Vanaf 15 januari trekken zij naar de plas (blauwe cirkel) om te paren. Mocht er geen scherm worden gezet, zouden ze bij het oversteken van de N74 voor een groot deel worden doodgereden.
De bedoeling is dus dat de dieren in plaats van de weg over te steken, tegen het scherm aanlopen. Om de 10 meter hebben we een emmer ingegraven. Bij valavond, als de diertjes hun trek naar de plas aanvangen, is het de bedoeling dat zij hier invallen als zij tegen scherm aanlopen. Vervolgens zal iemand rond 21u-22u de amfibieën uit de emmers nemen en in de plas uitzetten. Hetzelfde wordt gedaan in de ochtend (rond 7u-10u) .
Je neemt dus best een verzamelemmer mee om alle ingegraven emmers leeg te halen. De ingegraven emmers blijven immers ingegraven. Met die verzamelemmer (of meerdere indien nodig), ga je dan naar de plas om de beestjes daar uit te zetten.
BELANGRIJK:
Je kan je auto bij het ‘parking logo’ zetten (zie satellietfoto). Daar is voldoende plaats naast de weg en is het veilig. Voor de oversteek zelf gaan we altijd via de gele lijn naar de plas. We mogen onder geen enkele omstandigheid op de afrit zelf komen/oversteken.
Je zou de verplaatsing van de gele lijn, eventueel deels met de auto kunnen doen. In het geval er veel dieren in de emmers zaten, en het te zwaar is om te voet te gaan.
De complete route is stapvoets gefilmd. Dat filmpje staat onderaan deze pagina.
De amfibieën worden best zo kort mogelijk bij (of zelfs in) de plas neergelaten.
AANDACHTSPUNT:
– Wandel bij het paddenscherm niet aan de kant van de emmers. Hier lopen waarschijnlijk nog diertjes rond en die zijn moeilijk op te te merken en snel geplet.
– We hebben bij elk van de emmers een bamboestok geplaatst zodat je ze ook in het donker vrij makkelijk kunt terugvinden

Wat neem je best mee:
- Eventueel handschoenen. Alle handschoenen (werkhandschoen, katoen, nitril, ….) zijn ok, maar nooit Latex. Dit kan irriterend zijn voor sommige kikkers.
- Koplamp of zaklamp. Het kan er vrij donker zijn
- Vuile schoenen, maar best laarzen. Bij de vijver is het best drassig.
- Fluohesje
- Een middel om de padden in te verzamelen. Het eenvoudigst is om een emmer mee te nemen. Normaal zullen er 6 witte emmers in de boom (bij het begin van het scherm) hangen die je mag gebruiken.
- Eventueel pen en papier om te noteren hoeveel (ongeveer of exact) diertjes er per emmer inzaten.
Extra info
Handschoenen
Padden scheiden een zeer licht irriterende stof uit. Mogelijks kan dat na het aanraken van honderden padden een prikkelend gevoel geven. Volledig onschadelijk, maar mogelijks onprettig. Daarom de handschoenen, maar het moet niet. Ervaren paddenoverzetters nemen ze met de blote hand.
Tellingen
Als je zin had om te tellen, dan kan je deze gegevens op deze website op het tabblad ‘invoer tellingen’ ingeven. We hopen met een klein beetje bewijsmateriaal volgend jaar meer steun te krijgen van officiële instanties. Je moet je absoluut niet verplicht voelen om te tellen, maar hoe meer gegevens we hebben, hoe beter.
Foto
Wat je ook kan doen in plaats van een telling is van de emmer(s) een foto nemen. Als je deze dan doorstuurt naar ons zijn we daar ook erg veel mee. Maar voel je niet verplicht.
Via deze route wandel je met de gevulde emmer naar de plas. Je kan dit stukje ook met de auto doen.
Het paddenscherm ziet er zo uit. Wandel altijd aan de kant waar de emmers niet ingegraven zijn, want er kunnen nog wat verdwaalde padden rondlopen aan deze kant.
Als je de tocht niet te voet doet, kan je zo de auto parkeren. De padden neem je dan gewoon bij je in de auto. Je auto draaien om hem zoals op de foto te parkeren, doe je best net over de brug. Daar is voldoende plaats en zorgt niet voor een onveilige situatie.
– Probeer ervoor te zorgen dat fietsers nog door kunnen.
– Dat je jouw lichten of vier pinkers laat aanstaan.
– Dat je je niet vastzet in het gras of te schuin op de helling zet.

Hoe laat?
De padden trekken elke avond tussen voornamelijk tussen 19u30 en 22u30. Een ideaal moment om de overzet ’s avonds te doen is dus 22u30. Als je vroeger gaat dan zullen een groot deel padden de nacht in de emmer moeten doorbrengen. We weten ook dat zo’n laat uur niet voor iedereen mogelijk is. Dus ga vooral wanneer het handig is voor jezelf.
In de ochtend ga je gewoon best zo vroeg mogelijk. Dan zet je immers de padden over die de nacht in de emmer hebben gezeten. Maar opnieuw: kijk vooral wat mogelijks is voor jezelf.
Met deze instructies kan en mag iedereen – ook onbekenden- deelnemen aan de overzet. Je kan hiervoor je naam noteren in de agenda. Let wel op dat je er ook voor zorgt dat je er effectief zal zijn.
Mocht je onverhoopt toch niet kunnen – dat is helemaal niet erg – laat gewoon iets weten. Zo kunnen we er voor zorgen dat er elke ochtend en avond iemand gaat.
Bij vragen of bedenkingen mag je me gerust altijd bellen. Of als je nog eens graag telefonisch wat uitleg hebt ben je meer dan welkom.