Paddenscherm V2.0
Twee weken geleden sprak ik heel toevallig een man die de paddenschermen in Koersel mee helpt opzetten. En aangezien die schermen daar erg professioneel ogen wilde ik meer weten, dus ik heb die man helemaal leeg gevraagd, haha 🙂 En ik heb goede tips gekregen. Kben hem dankbaar. (onderaan dit bericht een afbeelding met een schets)
Zij werken met een plastieken zeil. Blijkbaar, als je eens lief gaat vragen bij elke willekeurige tentenfabrikant/bouwer, krijg je dat mee. Of als je op voorhand laat weten met welke lengtes en hoogtes je iets bent, dan willen ze daar wel rekening mee houden bij het snijden van de reststukken. Ik heb wel niet gevraagd bij welke tentenbouwer zij gaan vragen. Maar ik ga zelf wel eens op zoek naar iets in de buurt.
Om de paar meter kloppen zij een betonijzer in de grond (Lengte ijzer 1m – 1m20, dikte 1,5cm – 2cm ). Aan elk betonijzer lassen ze een moer. Door die moer wordt een staalkabel (dikte 4mm) getrokken. Aan die staalkabel komen s-haakjes te hangen. Die haakjes gaan door ringetjes die in het zeil zitten en houden zo het zeil omhoog. Deze ringetjes kan je met een bepaald toestelletje schieten. Dit kan ik wel uitgeleend krijgen. Gaatjes om de 50cm in het zeil.
De hoogte van het zeil is optimaal 40cm waarvan je 10cm ingraaft. Best geen hoger (breder dus) stuk zeil aannemen dan 40cm, 60cm is onhandig breed (zowel bij plaatsing als bij oprollen en stockage blijkbaar). De lengte van het zeil: best zo lang als je ze kan krijgen. Maar als je moet overlappen: minstens 50cm overlapping.
De stalen kabel wel maximaal 120m lang spannen, aanspannen met piketten in de grond. Langer dan 120m wordt het geheel te zwaar.
Dit geheel zou met een beetje zorg een leven lang kunnen meegaan.
De emmer (schets ook onderaan) kan best ingegraven worden met ruimte eronder zodat water er onder tijd heeft om in de grond te dringen. De gaten in de emmers mogen niet groter zijn dan 5mm omdat baby salamanders hier door kunnen en zich dan vasten onder de emmer.


